Tyrimas nustato, kodėl odinių vėžlių jaunikliai nemato „jūros“

Tyrimas nustato, kodėl odinių vėžlių jaunikliai nemato „jūros“

Newswise – Kai jūrinių vėžlių jaunikliai iškyla iš lizdų, paprastai naktį, jie šliaužia link vandenyno vadinamuoju „jūros ieškojimu“. Jie turi atskirti šviesesnį jūros horizontą nuo blankesnio sausumos horizonto ir tada judėti link šviesos šaltinio. Šis spindėjimo skirtumas tarp priešingų horizontų leidžia jiems rasti vandenyną net tada, kai nelygus paplūdimio paviršius neleidžia tiesiogiai matyti jūros, bent jau mažam išsiritusiam jaunikliui.

Daugeliui jūrų vėžlių ši kelionė yra gana paprasta. Tačiau odinė nugarėlė (Dermochelys coriacea) išsiritę jaunikliai dažniau šliaužioja ratais, bandydami rasti vandenyną. Važiuojant ratu jie vėluoja patekti į vandenyną, eikvojama energija ir, svarbiausia, kyla didesnis pavojus dėl natūralių plėšrūnų, tokių kaip paukščiai, krabai ir meškėnai.

Kad geriau suprastų, kodėl toks elgesys sukasi ratu ir kodėl jis dažniausiai pastebimas ant odinių nugarų, Floridos Atlanto universiteto mokslininkai pirmiausia nustatė, kaip jautrios odinės nugarėlės buvo šviesai. Jie išsiaiškino, kad, lyginant su kietu kiaukutu giminaičiu, odiniais galvūgaliais, odiniai buvo 10–100 kartų mažiau jautrūs šviesos bangos ilgiams nei odiniai.

Odinės akys taip pat neparodė jokių akivaizdžių struktūrinių pritaikymų, kurie galėtų pagerinti regėjimo funkciją esant silpnam apšvietimui, pavyzdžiui, proporcingai didesnė ragena ar lęšis, siekiant padidinti šviesos rinkimo potencialą. Šis atradimas paskatino juos prieiti prie hipotezės, kad važiavimas ratu gali būti susijęs su šviesos kiekiu paplūdimyje, kai išsiritę jaunikliai ropojo iš lizdo į jūrą. Savo ruožtu tai paskatino juos palyginti, kaip gerai šios dvi rūšys orientuojasi esant skirtingoms mėnulio fazėms: ryški šviesa per pilnatį ir tik žvaigždžių šviesa jaunaties metu.

Tyrimo rezultatai, paskelbti žurnale Gyvūnų elgesys, atskleidė, kad sukimosi ratu dažnis buvo teigiamai susijęs su mažu mėnulio apšvietimu (per jaunatį), bet tik odiniais. Nepriklausomai nuo Mėnulio fazės, sukimosi dažniai išliko žemi. Tačiau kodėl taip nutinka, mokslininkai stebina, nes odiniai vėžliai, būdami jaunikliai ir suaugę, maitinasi dieną ir naktį, o žalieji vėžliai ir vėžliai dažniausiai yra aktyvūs pašarų ieškotojai.

„Odinės akys yra mažiau jautrios visų šviesos bangų ilgiams nei žiobrių akys, o tamsią naktį joms sunku nustatyti jūros horizonto vietą“, – sakė pirmoji autorė ir mokslų daktarė Samantha Trail. Charleso E. Schmidto mokslų koledžo Biologijos mokslų katedros studentas. „Nepaisant to, odiniai jaunikliai galiausiai nušliaužia į jūrą, net per jaunatį. Jie tiesiog užtrunka ilgiau, nes jie retkarčiais sustoja sukdami ratą, o tai, mūsų manymu, leidžia iš naujo įvertinti ir galiausiai patvirtinti teisingą nuskaitymo kryptį.

Šie rezultatai iškėlė akivaizdų klausimą: kodėl odinės nugarėlės turėtų būti mažiau jautrios šviesai nei vėgėlės, ypač todėl, kad judėjimas ratu kainuoja: pailgina išsiritusių jauniklių buvimo paplūdimyje laiką ir padidina sausumos plėšrūnų poveikį.

Trail ir jos baigiamojo darbo patarėjas Michaelas Salmonas, Ph.D., antrasis autorius ir FAU Biologijos mokslų katedros profesorius, kelia hipotezę, kad šios išlaidos išlieka, nes kiti odinių odinių vaizdų skirtumai pagerina jų gebėjimą aptikti grobį, draugus ar palankias buveines atvirame vandenyne, kur gyvena šie vėžliai. Ši buveinė suteikia šiems gyvūnams vizualią aplinką, kuri labai skiriasi nuo tos, kurią užima vėgėlės – rūšis, kuri dažniausiai gyvena sekliuose pakrančių vandenyse.

Odinis vėžlys yra vienintelis jūrinis vėžlys be kieto kiauto. Nykstančių rūšių sąraše jie yra nuo 1970 m. Nacionalinės vandenynų tarnybos duomenimis, nedaug jūrų vėžlių išgyvena iki pilnametystės, o vertinimai svyruoja nuo 1 iš 1000 iki 1 iš 10000.

Šį projektą parėmė FAU Biologijos mokslų departamentas ir Nacionalinis jūrų vėžlių fondas. Tyrimo planas buvo recenzuotas ir patvirtintas Floridos valstijos (FWC leidimo Nr. MTP-19-173A).

– FAU –

Apie Floridos Atlanto universitetą: Floridos Atlanto universitetas, įkurtas 1961 m., oficialiai duris atvėrė 1964 m. kaip penktasis viešasis universitetas Floridoje. Šiandien universitetas aptarnauja daugiau nei 30 000 bakalauro ir magistrantūros studentų šešiuose miesteliuose, esančiuose palei pietryčių Floridos pakrantę. Pastaraisiais metais universitetas padvigubino savo išlaidas moksliniams tyrimams ir aplenkė savo kolegas studentų pasiekimų rodikliais. Dėl prieigos ir kompetencijos sambūvio FAU įkūnija naujovišką modelį, kai išnyksta tradicinės pasiekimų spragos. FAU yra priskirta ispanų kalbas aptarnaujančia institucija, kurią „US News & World Report“ įvertino kaip aukščiausią valstybinį universitetą, o „Carnegie Foundation for the Advanced of Teaching“ – „High Research Activity“ institucija. Norėdami gauti daugiau informacijos, apsilankykite www.fau.edu.

.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.